Počet položek: 0 0,00 Kč

Jak začít s chůzí v barefoot?

Jak začít s barefoot chůzí? Základem je chuť naučit se chodit zdravě. Barefootové boty jsou vhodné pro všechny, kteří chtějí pro svoje zdraví udělat ještě něco navíc. Umožní vám chodit zdravě. Díky zdravé chůzi ulevíte kloubům, aktivujete pánevní dno a dokonce se můžete zbavit bolestí zad a hlavy. Chce to ale trénink a čas vnímat své tělo. Jdete do toho?

Jak začít s barefoot chůzí? Základem je chuť naučit se chodit zdravě

Barefootové boty jsou vhodné pro všechny, kteří chtějí pro svoje zdraví udělat ještě něco navíc. Umožní vám chodit zdravě. Díky zdravé chůzi ulevíte kloubům, aktivujete pánevní dno a dokonce se můžete zbavit bolestí zad a hlavy. Chce to ale trénink a čas vnímat své tělo. Jdete do toho?

Zdravá chůze začíná u odrazu

Klasická chůze, kterou se učíte odmalička v klasických botách, vychází z kyčelních kloubů, pánevního pletence nebo z bederní oblasti. Celé nohy házíte vpřed a tvrdě na ně dopadáte. Tento pohyb ale není zdravý.

Při tréninku odrazu zdravé chůze se soustřeďte na kontakt plosky nohy s podložkou a snažte si při kroku odrazit od prstů. Nechte tuto sílu, aby vás posunula dopředu. Nohu citlivě položte kousek před tělo nebo přímo pod něj. Krok bude sice kratší, za to zdravý a správný.

Po odrazu následuje samotný pohyb nohy

Noha, na které stojíte, nesmí být pasivní. To znamená, že se nemá hroutit pod náporem hmotnosti a dynamiky chůze. Musí vás aktivně nést. Právě aktivní nesení má zásadní vliv na zdravý postoj a stabilizaci těla.

Jak cvičit aktivní nesení nohy? Postavte se nejprve na jednu a pak na druhou nohou. Jestliže se vám vbočí kotník, zapadne koleno, sklopí se pánev, prohnete se v bederní oblasti nebo váš kyčelní kloub rotuje dovnitř, jde o pasivní nesení nohy. Při aktivním nesení by noha měla být dokonale centrovaná. Váš trup přitom bude stabilní a uvolněný.

Došlap je poslední a nejdůležitější částí zdravé chůze

Došlap je kontakt plosky nohy s podložkou. Jaký by měl být? Jemný a citlivý. Na plosku nohy nedopadáte, ale jen došlapujete. Ideální je, pokud došlápnete na celé chodidlo. Záleží však na terénu i rychlosti chůze.

Při chůzi člověk často dopadá na patu, což není správné. Dejte si ale pozor také na situaci, kdy nechcete dopadat na patu, ale přitom dopadáte na špičky. Ani tato varianta není správná.

Proč je došlap na celou plosku nohy důležitý? Protože jen tak si noha dokáže přečíst terén pod sebou a správně na něj zareagovat. Informace o terénu jsou důležité pro další odraz nohy.

Jakmile došlápnete, odvíjejte chodidlo od podložky či terénu plynule. Pro odraz na další krok využijte všechny prsty, nejen palec.

Podpořte zdravou chůzi vhodnou obuví

Učení zdravé chůze v klasických botách vám bude k ničemu. Klasické boty totiž nedávají noze svobodu. Proto sáhněte po barefootových botách, které umožňují chůzi maximálně podobnou té bosé. Jak takové boty poznat?

● V botě je dostatek prostoru pro prsty.

● Je pružná a ohebná, takže kopíruje přirozený pohyb chodidla.

● Je lehoučká.

● Nemá žádný podpatek a má tenkou podrážku. K dostání jsou jak dámské barefoot boty, tak pánské, a proto se zdravé chůzi může věnovat skutečně každý.

 

ahinsa shos

 

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     více informací
Ohodnocení

barefoot asociace Podnikavá žena RUP

Přidejte se k nám

Děkujeme za důvěru
 

Novinky

Chcete být informováni o našich akcích? A navíc dostat slevu na první svůj nákup u nás?

  • Z odběru novinek se můžete kdykoli jednoduše odhlásit. Naše zásady zpracování osobních údajů najdete zde
Copyright © www.barefoot-botky.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz